Viktiga faktorer för att lyckas med rekrytering inom Life Science 

I en snabbt föränderlig värld är rekryteringsprocessen avgörande för att bygga framgångsrika team. Det handlar inte om att fylla en tjänst utan rätt kompetens måste finns på plats. Då kan verksamheten drivas framåt.  

Johan Walde, Recruitment & Staffing Manager på Dedicare Life Science, delar med sig av insikter om vad som verkligen krävs för att lyckas. 

Det drar ofta ut på tiden 

Tidsaspekten är en stor utmaning i rekryteringsprocesser. Det är vanligt att kandidater har flera processer igång samtidigt, vilket gör det avgörande att agera snabbt. För att behålla intresset hos de mest lovande kandidaterna är det viktigt att planera intervjuer och beslut i god tid.  

Så hur det ser det ut på Dedicare Life Science? En effektiv rekryteringsprocess tar omkring 4–6 veckor från det att Dedicare Life Sience påbörjar uppdraget till kandidaterna presenteras. Det händer ibland att den interna beslutsprocessen kan ta lite längre tid, vilket kan göra att hela rekryteringen sträcker sig upp till sex månader. 

Här är det viktigt att alla inblandade parter har en gemensam tidsram och att man är överens om vad som krävs för att snabba på beslutsfattandet. 

Expertis lockar 

Erfarenhet och branschkunskap är två grundpelare i en lyckad rekrytering. På Dedicare Life Science anställs endast rekryteringskonsulter med lång erfarenhet inom sina respektive områden för att säkerställa att det finns förståelse för branschens krav och behov.  Genom att kontinuerligt följa med i trender och diskutera utmaningar med kunderna säkerställer Dedicare Life Science att vi alltid är i framkant. Det är också avgörande att rekryteringsansvariga är överens om kravprofilen från början, då finns en tydlig riktning att arbeta mot. 

Kombinera det digitala och personliga 

För att optimera rekryteringsprocessen bör företag överväga oftare att samarbeta med professionella rekryterare. Många underskattar hur tidskrävande och komplext rekryteringsarbete kan vara.  

Ser vi till trender bland företag som rekryterar är det numera vanligt att använda inhouse-rekryterare och annonsering via plattformar som LinkedIn, vilket kan vara effektivt i en gynnsam arbetsmarknad.  

Den digitala utvecklingen har gjort det lättare för företag att nå ut till en bredare pool av kandidater, men det är viktigt att inte tappa fokus på den personliga kontakten. Den är värdefull i rekryteringsprocessen. För att lyckas krävs helt enkelt en balans mellan digitala verktyg och mänsklig interaktion. 

Ett sista medskick 

Rekrytering inom life science handlar om att ha en strukturerad process, en djup branschkunskap och en förståelse för tidsaspekten. Det tar tid att hitta rätt kompetens till rätt plats. Men genom att prioritera dessa faktorer kan företag säkerställa att de på ett effektivt vis hittar den kompetens som behövs för att nå sina mål. Rekrytering är en mänsklig process, och det handlar om att hitta rätt personer som kan bidra till verksamhetens framgång. 

Relaterade artiklar

Anna-Carin – den mångfacetterade västkustbon med smak för kvalitet 
Anna-Carin föddes i Göteborg, men det var i Karlstad som hon tillbringade sina formativa år. Värmland är fortfarande hemma för henne, även om hon...
LinkedIn och digitala plattformar i samband med rekrytering – en framtidsspaning! 
I en alltmer digitaliserad värld har rekrytering och konsultuppdrag förändrats i grunden. Vi har pratat med Torbjörn Ströberg, Recruitment & Staffing Manager på Dedicare...
Dedicare Life Science utses till MästarGasell 2024 
Dedicare Life Science har äran att ta emot utmärkelsen MästarGasell 2024 från Dagens Industri – ett prestigefyllt erkännande som bekräftar företagets hållbara och långsiktiga...

Prenumerera på våra senaste nyheter inom Life Science